Eerste studenten in augustus naar nieuwe TU/e-campus

De 735 nieuwe studentenwoningen van Woonbedrijf/Vestide op de TU/e-campus zijn bijna klaar. De studenten kunnen in augustus naar hun nieuwe woning verhuizen.

Voor en tijdens de bouw zijn studenten actief bij de plannen betrokken geweest, zo is er extra aandacht voor community-vorming.

Het plan Haven bestaat uit twee woontorens en een studentendorp (laagbouw). Castor is de naam van de toren aan de westzijde met 278 studentenwoningen, de oostelijke toren heet Pollux en bestaat uit 371 studentenwoningen. Beide torens zijn ongeveer 50 meter hoog (16 bouwlagen). Tussen de twee torens staat het ‘studentendorp’ Terra met 86 woningen verdeeld over vijf straatjes met twee woonlagen, bestemd voor groepswonen.

In totaal bieden de 735 eenheden huisvesting aan zo’n 800 studenten. Het gaat om zowel Nederlandse als internationale studenten van de TU/e, Fontys en Summa. Zij volgen allemaal onderwijs op de campus van de TU Eindhoven.

Woningcorporatie Woonbedrijf is eigenaar van de nieuwe studentwoningen en verhuurt deze onder de naam Vestide. Het plan is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en Heijmans is verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen. De nieuwe torens zijn gebouwd op de plek waar eerst ‘het Paviljoen’ stond, het eerste gebouw van de TU/e uit 1956.

Minder eenzaamheid

Zowel in de hoogbouw als in de laagbouw komen diverse ontmoetingsplekken voor de studenten. Dit ondersteunt de community waar wonen, studeren en recreëren samenkomen. Er zijn tientallen gemeenschappelijke ruimtes met elk een eigen thema, op verzoek van de studenten. Het beheer, de organisatie en de invulling van activiteiten zullen de studentbewoners zelf oppakken. Daarmee is gehoor gegeven aan de vraag voor sociaal welzijn van studenten en het voorkomen van eenzaamheid, een belangrijk thema voor alle partijen.

Er komt een vijver van 270 meter lang, bekend als de Blauwe Loper, als een boulevard langs de woontorens. Daarnaast zijn er ongeveer 160 nestkasten voor vogels en vleermuizen in de gevels en op het groene dak van Terra aanwezig. De beplanting op het terrein en op het dak van de laagbouw voorziet in de voeding van vogels en vleermuizen in het gebied.

Haven: Castor, Pollux en Terra

De namen Castor en Pollux komen voort uit de Griekse mythologie en verwijzen naar de tweelingbroers die worden beschouwd als avontuurlijke ontdekkingsreizigers. Terra verwijst naar Terra Mater (moeder aarde): de personificatie van de aarde.

Scroll naar boven