Gemeente Leiden verleent bouwvergunning voor Lorentz fase II

De gemeente Leiden heeft een bouwvergunning afgegeven voor de tweede fase van het Lorentzproject tegenover het centraal station.

Met een derde iconische toren van 76 meter completeert de toevoeging van Lorentz Fase II de eerder gerealiseerde twee torens van Lorentz I en het gebouwencomplex ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten.

Er komen daarmee 78 wooneenheden en diverse kantoorvoorzieningen bij. Lorentz fase II markeert belangrijke stappen in duurzame ontwikkeling en vernieuwing voor ABC Planontwikkeling.

Op een sokkel

Lorentz Leiden bestaat uit een compositie van drie lichtgekleurde torens van verschillende hoogtes bovenop een sokkel. In Fase 1 zijn de eerste twee torens en plint gerealiseerd. Fase II is nu het sluitstuk van het Rijnsburgerblok. De onderste verdiepingen van de basis zijn ontworpen met open kantoorruimtes en een horecagelegenheid, verbonden door een grote trap en atriums. De toren krijgt flexibele kantoorvloeren, waarbij de bovenste zes verdiepingen bestemd zijn voor woningen met een gemeenschappelijk dakterras.

Lorentz Fase II mikt op certificeringen als Breeam Excellent (v2014) en Breeam Very Good (v2020) voor kantoren, en een A++ energielabel voor woningen. Geïntegreerde technische oplossingen optimaliseren de ruimte en efficiëntie, terwijl een speciale keerlus voor vrachtwagens de verkeersveiligheid en toegankelijkheid verbetert. Het project sluit naadloos aan op het Leidse stedenbouwkundige weefsel met een verhoogde plint en thematische architectonische kenmerken geïnspireerd op Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz voor natuurkunde.

Binnenstad

Door prioriteit te geven aan duurzaamheid, minimaliseert Lorentz Fase II niet alleen de impact op het milieu, maar verbetert het ook het welzijn van de gemeenschap.

Binnen het Leidse stationsgebied is de plint van Lorentz Fase II opgetild om aan te sluiten bij de hogere aangrenzende gebouwen en vormt zo een bouwblok binnen de stedenbouwkundige structuur van de Leidse binnenstad. De Fase II-toren is de hoogste van de drie torens in het Lorentz-complex en wordt gekenmerkt door verticale lijnen en uitsparingen in de gevel, volgens de architecturale taal die door de toren in Lorentz Fase I is vastgesteld.

Scroll naar boven