Project Glashaventoren is verleden tijd – en de andere luchtkastelen?

Met de verkoop van Glashaven 16-70 in Rotterdam aan Foruminvest kan Amvest het hoofdstuk over de Glashaventoren afronden. Hoe staat het met de andere woontorens?

Foruminvest maakte bekend het kantoorgebouw over te nemen voor € 15,3 mln van Amvest en het te transformeren naar een hotel met 225 kamers. Amvest is daarmee verlost van het pand dat het in 2017 kocht van DHVG om er een woontoren op te zetten.  

Glashaven 16-70 werd door DHVG aangekocht in juni 2008. Syntrus Achmea deed het kantoorgebouw uit 1959 toen in de verkoop en DHVG behield de huurders. Amvest kocht het gebouw in 2017 en er zou toen al een plan voor extra woningen hebben gelegen.

Het ontwerp was van Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten en op de site van het bureau zijn de artist impressions en doorsnee-tekeningen nog steeds te bewonderen. Er moesten in totaal 141 woningen komen. De bouw kon medio 2018 starten en de oplevering zou dan twee jaar later zijn.  

Economische omstandigheden

Het liep duidelijk anders. Halverwege 2021 was er nog steeds een plan, maar meer ook niet. In maart 2023 valt het doek wegens ‘economische omstandigheden’, meldt Amvest in een verklaring. ‘Dit heeft ertoe geleid dat, na een voortvarende start, de verkoop van de woningen in Glashaven de afgelopen maanden is stil gevallen. Helaas zijn wij hierdoor genoodzaakt de woningen in Glashaven uit de verkoop te halen.’ Omdat Amvest blijft geloven in het plan gaat de verhuurder terug naar de tekentafel, maar daarna is het stil tot afgelopen donderdag, toe Foruminvest de plannen voor het hotel bekendmaakte.

Een inventarisatie van plannen voor Manhattan aan de Maas enkele jaren geleden kwam uit op 31 geplande torens. Naast de Glashaventoren is ook een toren van Landman Vastgoed op de hoek Westblaak-Eendrachtsweg afgeblazen. Boven de markt hangen nog een aantal veelbelovende projecten waarvan de ontwikkelaars een lange adem hebben.

Twee torens

De start bouw van SAX op de Wilhelminapier stond oorspronkelijk voor 2019, maar daar is het wachten ook nog steeds op. Projectontwikkelaar BPD plant daar 900 woningen koop en huur en de twee torens gaan 182 meter de hoogte in.

Voor Rotta Nova is de start bouw nog steeds in voorbereiding – oorspronkelijk al sinds 2016 – en de oplevering staat voor 2027. Rotta Nova wordt nu ontwikkeld door Grotemarkt Ontwikkeling en NEOO bestaat uit 259 woningen en de twee torens moeten naast de Markthal verrijzen.

Treehouse is een project van Provast dat naast Rotterdam Centraal komt te staan. Er komen 259 appartementen en de bouw had moeten beginnen in 2021. Dat wordt nu in elk geval 2025.

In De Modernist van de Maarsen Groep tegenover Rotterdam Centraal komen 421 appartementen koop en huur. De sloop van de bestaande bebouwing is gepland in de eerste helft van 2024, dus dat kan nog net.   

    

 

Scroll naar boven